Idén bukósisakot is tervezhetnek
Minden eddiginél több, 42 csapat áll rajtvonalhoz május 12-én, az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyen. A négy országból érkező versenyzők saját tervezésű és kivitelezésű, sűrített levegővel hajtott járműveikkel több versenyszámban bizonyíthatnak. A jubileumi döntőben első ízben szeniorok is indulhatnak, továbbá a legkreatívabb bukósisakot tervező csapatot is díjazzák.

Ismét nagy érdeklődés övezte az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. és a budapesti Bosch Rexroth Kft. által közösen meghirdetett versenyt. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóin kívül idén Csehországból, Lengyelországból és Romániából is neveztek csapatok. A tét ezúttal is óriási: a 27 magyar, két cseh, négy lengyel és kilenc román csapat többsége már rutinosnak számít, hiszen nem először indulnak a megmérettetésen.

Így a döntőben felsorakozó járművek jelentős része már többéves fejlesztésnek és tapasztalatának eredménye. A szemben álló felek – ahogy Eger történelmében már annyiszor – nem érik be kevesebbel, mint a végső diadallal. Bár a helyszín a verseny ötéves múltjához hűen változatlan, a rendezvény számtalan újdonságot és felhőtlen szórakozást ígér a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt. Határtalan kreativitás A feladat továbbra is léghajtányok tervezése és kivitelezése.

A hajtáshoz szükséges pneumatikus vezérlő- és hajtóelemeket a Rexroth bocsátotta a diákok rendelkezésére. Ezeket a – bizonyos megkötésekkel – katalógusból összeválogatott alkatrészeket vezető tanárok és fejlesztőmérnökök segítségével állították össze a csapatok. Az eredmények kimagaslók, az alkotók kreativitása határtalan, hiszen a legkülönbözőbb konstrukciójú járgányok küzdenek majd a díjak mellett a szurkolók szimpátiájáért.

– A Pneumobil verseny lehetőséget kínál a fiatal mérnököknek arra, hogy valós helyzetben, mégis oldott keretek között tegyék próbára felkészültségüket és elméleti tudásukat. A jármű építése során tananyagon túli ismeretekre tesznek szert, megtanulnak csapatban dolgozni, valamint a korlátozott anyagi és időforrásokkal gazdálkodni. A sikerhez tudásszomjra, friss kutatószellemre, precizitásra és együttműködési készségre van szükség. A rekordszámú jelentkező idén is meggyőzött bennünket arról, hogy a Pneumobil verseny jó lehetőség mindezek kibontakoztatására, hiszen jól ötvözi a tradicionális ipari know-how-t a korszerű technológiákkal – fejtette ki Ács István, a budapesti Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Többgenerációs jubileum és bukósisakdizájn Idén közkívánatra egy, a verseny történetében újdonságnak számító versenyszám is megrendezésre kerül: szenior kategóriában csak azok a már végzett hallgatók indulhatnak, akik az előző évi versenyek valamelyikén részt vettek és a korábbi járművüket – ha az megfelel a 2012-es versenykiírásnak – egykori alma materük biztosítja részükre. Az idei megmérettetés további különlegessége a versenyzők számára meghirdetett bukósisak-tervező verseny.

A leginkább tetsző alkotásra a nagyközönség a verseny Facebook oldalán szavazhat. A jutalom nem is lehetne más, mint a nyertes terv alapján megvalósított bukósisak, amelyet a győztes team mind a négy tagja már a verseny napján viselhet. – Örömteli fejlemény, hogy évről évre egyre több csapat nevez a versenyre. Minden évben lenyűgöző az a küzdeni tudás és dinamizmus, amely a fiatalokból árad, és elismeréssel figyelem, hogyan fejlesztik pneumobiljaik műszaki színvonalát és teljesítményét. A verseny elősegíti a Bosch vállalatok tehetségmágnes-szerepkörének erősítését a nyitott szemléletű, innovatív szakemberek körében – mondta Gödri István, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója.