hero
Zamaróczy Ádám 2022. május 13. 12:31
Részben lenből készült gyaloghidat tesztelnek Hollandiában
A széles körben használatos ipari növény az építészetben is ígéretes jövő elé tekinthet.

A beton gyártásának hatalmas karbonlábnyomát szem előtt tartva a lenben rejlő építészeti lehetőségeket vizsgálják az Eindhoveni Műszaki Egyetem munkatársai. A szakemberek kísérletezgetéseinek célja, hogy az előbbi, leginkább környezetszennyezően előállítható építőanyag helyett egy sokkal „zöldebb” alternatívát találjanak.

Legújabb projektjük keretében a mérnökök egy szenzorokkal dugig pakolt gyaloghídon tanulmányozzák a len adottságait. A hollandiai Almere-ben lefektetett, 15 méter hosszú, speciális összetételű építményt a járókelők és a biciklisták egy ideje már igénybe is vehetik.

Forrás: Smart Circular Bridge

A becslések szerint egyszerre akár 275 embert is elbír a szerkezet.

A híd pályáját alapvetően strapabíró lenvászonba göngyölt, poliuretánhab-tömbök alkotják. Miután a mérnökök az építőkockákból a fedélzet végső struktúráját kirakták, az egész panelt egyben ismét egy vastag lenlepelbe burkolták. Ezt követően már csak egy speciális biogyantával át kellett itatni a borítást, amely megszáradva egy nap alatt megszilárdította az elemet.

Forrás: YouTube

A híd korlátját robotok szőtték, szintén lenrostokból, és a szerkezete azért ilyen tekervényes, hogy a lenben lappangó esztétikai és technológiai potenciált szemléltetni lehessen vele.

Forrás: Smart Circular Bridge

Mint már említettük, az átjárót a helyi lakosság már birtokba is vette, és  a szakemberek  a csaknem 100 integrált szenzoron keresztül immár fáradhatatlanul figyelik, hogy a konstrukció milyen kitartóan képes szembeszegülni a mindennapok megpróbáltatásainak.

(Forrás: New Atlas)