Egészségőr okospóló és klinikai chatbot

Egészségőr okospóló és klinikai chatbot

A lakosság elöregedését az orvosok és ápolók hiánya kíséri a világ számos országában, ezért az egészségügy válságosra forduló állapotán az ágazat szereplői mesterséges intelligenciára támaszkodó, digitális megoldásokkal igyekeznek javítani, mutatott rá a Frost & Sullivan. A kezelés kimenetele azonban a mobil és távmedicinában még inkább felértékelődő, ezért sérülékenyebbé váló páciensadatok védelmén is múlik.

Házhoz visz az e-minibusz

Házhoz visz az e-minibusz

A tömegközlekedés kedvező árát a dinamikus útválasztás rugalmasságával ötvöző, igény szerinti mobilitási szolgáltatásokkal, a helyváltoztatás különböző eszközei között átjárást nyitó digitális platformokkal igyekeznek feloldani Európa okosvárosai. Rövid körutazás Bécs, Hamburg és London érintésével.

Digitális ikrek az elektronikában

Digitális ikrek az elektronikában

Felére csökkenti a piacra lépéshez szükséges időt, és lefaragja a terméktervezés költségének negyedét is a megoldás, amelyet a Siemens elektronikai cégeknek készített. A digitális és a fizikai világot varratmentes egységbe foglaló rendszert a német cég maga is eredménnyel alkalmazza ambergi okosgyárában.

Robog a hálózatba kapcsolt okosmobilitás

Robog a hálózatba kapcsolt okosmobilitás

Gépi látással aprólékos utcatérképet készítő járművektől kezdve az autópálya felett futó vezetékről áramot szedő elektormos kamionokig a hálózatba kapcsolt okosmobilitás vitte a prímet az idei CES-en.

Platformgazdasági perspektívák Európában

Platformgazdasági perspektívák Európában

A világ öt legértékesebb vállalata – az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet/Google és a Facebook – kivétel nélkül felhőalapú szoftverplatformra épülő technológiai cég. A gazdaság digitális átalakulásával platformmá kell válnia a piac többi szereplőjének is, ahogyan azt a mobilitási szolgáltatóvá fejlődő autógyártók is példázzák. A transzformáció megkerülhetetlen, ugyanakkor technológia és szabályozás szempontjából egyaránt kihívásokkal teli feladat, mutatott rá elemzésében az EIT Digital és a Frost & Sullivan is.

Logisztika a kibertérben

Logisztika a kibertérben

Tájékozottá és egyben türelmetlenné teszi az internet a fogyasztókat, igényeik hamar változnak, miközben a kiszolgálásra egyre kevésbé készek várni. A szállítóknak ezért a keresletre okosan és gyorsan válaszoló, integrált hálózatokká kell alakítaniuk teljes ellátási láncukat, amihez a dolgok internetjétől kezdve a mesterséges intelligencián át a robotokig feljövő technológiák sorára lesz szükségük. Biztató, hogy ezek már hazai fejlesztésű megoldásokban is megjelennek.

Verseny a mobilitás európai útján

Verseny a mobilitás európai útján

Az európai autógyártás a világ iparának élmezőnyébe tartozik, a gazdaság és a társadalom egészére kiható, gyökeres változások következtében azonban át kell alakulnia, hogy a továbbiakban is megtarthassa vezető szerepét. A McKinsey tanulmánya szerint az újrapozicionáláshoz a szektornak közös jövőképre lesz szüksége, amely a mobilitás sajátos útját vetíti előre.

Hogyan fejlesszük az adatműveltséget?

Hogyan fejlesszük az adatműveltséget?

Adat és analitika nélkül elképzelhetetlen az üzlet digitális átalakítása, a vállalatok azonban nem állnak túl jól az adatvezérelt szemlélet és működés kialakításával. A Gartner szerint 2020-ig a vállalatok 80 százaléka kénytelen lesz formális programokat indítani az adatműveltség fejlesztésére, hogy céges kultúráját felzárkóztassa ezen a téren.

Félúton a fenntarthatóságban

Félúton a fenntarthatóságban

Az Európai Bizottság figyelmeztette az uniós tagállamokat, nem elég ambiciózusak a következő évtizedre készült nemzeti tervek és vállalások az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésében és az energiahatékonyság növelésében, így pedig tarthatatlanná válnak a 2030-ra kijelölt célok.

Városi mobilitás a magasban

Városi mobilitás a magasban

A felvonók a városi közlekedés legelterjedtebb formáját képviselik, meghibásodásuk ezért a várakozási idő növelésével meglepően nagy kárt okoz a gazdaságnak. A thyssenkrupp a dolgok internetjére kapcsolja liftjeit, hogy mesterséges intelligenciával fokozza rendelkezésre állásukat.

A rotterdami kikötő is elkészíti digitális ikerpárját

A rotterdami kikötő is elkészíti digitális ikerpárját

A mérnöki tervezéstől kezdve a termelés szimulációján át az áruszállításig egyre több vállalat állítja munkába a digitális ikreket a gyártóipar és a logisztika területén. A termékek, gépsorok és munkafolyamatok virtuális másaival hatékonyabb működést és költségcsökkenést, a rövidebb határidők tartásával nagyobb ügyfél-elégedettséget érnek el. 

Digitalitáció az ikrek jegyében

Digitalitáció az ikrek jegyében

A digitális ikrek említésére szinte mindenki a gyártóiparra gondol. Bár az asszociáció nem ördögtől való, jelzi azt is, hogy a koncepció lényegével, a technológia fogalmával ma még sokan nincsenek tisztában. Interjú Bakk Józseffel, az IDC Hungary vezető elemzőjével.

Polgár és adatkutató

Polgár és adatkutató

Rohamosan növekvő adattömegből igyekeznek a vállalatok értelmes és értékes információt kinyerni, méghozzá a lehető leggyorsabban. Üzleti elemzők által is jól használható kezelőfelületeikkel és a műveletek automatizálásával az adatkutatást és gépi tanulást támogató szoftverplatformok ebben sokat segíthetnek. Dinamikusan fejlődő piaci kínálatukból azonban korántsem egyszerű kiválasztani a feladatra legalkalmasabb eszközt, és a hatékony analitikai környezet kialakításához értő szakemberek is ritkaságszámba mennek.

Az ipari dolgok internetjét építi Magyarországon a Siemens

Az ipari dolgok internetjét építi Magyarországon a Siemens

Együttműködésre lépett a Siemens, az evosoft, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a magyarországi ipari IoT közös fejlesztése érdekében. Interjú Klaus Helmrichhel, a Siemens AG igazgatósági tagjával, a Digital Industries üzletág vezérigazgatójával.