Stratégiai partner lett a Festo
Az automatizálás technikával foglalkozó német Festo vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, az erről szóló dokumentumot Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Curt Michael Stoll, a cégcsoport tulajdonosa írta alá Budapesten.

Az aláírás után letették a Festo 10 millió eurós beruházással épülő új gyáregységének alapkövét is. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a stratégiai partnerek segítik Magyarországot abban, hogy egyre inkább kutatás-fejlesztési és innovációs központtá váljon. Curt Michael Stoll elmondta: a Festo jelenleg 850 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, és a 2015-ben már termelő, új üzemegységében további 170 embernek ad majd munkát, vagyis Magyarországi foglalkoztatottainak száma meghaladja majd az ezret.

Szövényi-Lux Márton, a Festo kereskedelmi cége, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a Festo magyarországi tevékenysége több mint 30 éves múltra tekint vissza, és a cég high-tech termékeivel és megoldásaival, valamint jól képzett szakembereivel támogatja a magyar ipar szereplőit versenyképességük növelésében. Ezenkívül oktatási tevékenységeivel és eszközeivel elősegíti a gyakorlatorientált képzés megvalósítását a magyarországi közép- és felsőoktatásban. A Festo 1992 óta termelő tevékenységet is folytat Magyarországon – fűzte hozzá Szövényi-Lux Márton.

Bús Balázs, a Festo gyárának helyt adó Óbuda polgármestere kifejtette: Festóhoz hosszú évekre visszatekintő, konstruktív kapcsolat fűzi Óbudát. A német cég magyarországi leányvállalata komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, hiszen a válság okozta nehézségek ellenére régóta jelen van támogatóként Óbuda-Békásmegyer kulturális életben. A polgármester szólt arról is, hogy Óbuda a Festo jelenléte kapcsán nagy reményeket fűz a kaszásdűlői ipari terület fejlődéséhez is.

Középpontban a szakképzés

Curt Michael Stoll kiemelte: a szakképzett emberek jelentik a jövőt, ezért jön létre a kormány és a Festo közötti együttműködés. 2014-re magyarországi termelésük tervezett árbevétele 76 millió euró, az időarányos teljesítés pedig meghaladta a várakozásokat – ismertette. A Festónál Magyarországon dolgozó 850 munkavállaló olyan megbízható munkaerő, amely a világ élvonalába emeli a gyárat. Magyar kutatás-fejlesztési központjukban több mint 40 magyar mérnök dolgozik – hívta fel a figyelmet a tulajdonos.

Curt Michael Stoll jelezte: a Festo magyar termelőegysége a cég második legnagyobb gyára Európában, és az elmúlt évtizedben 100 millió euró (mintegy 30 milliárd forint) értékben fektettek be az országban. Hozzáfűzte: hosszú távú stratégiájuk mentén további beruházásokat is terveznek. Ő is hangsúlyozta a Festo oktatásban vállalt szerepét: azt, hogy befektettek a duális képzés elterjesztésébe, valamint, hogy kiemelt szerepet vállaltak a szak- és felnőttképzésben is.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország megerősödve jött ki a válságból, és az aktuális eredmények – a beruházások, a foglalkoztatás és a gazdaság növekedése – azt igazolják, hogy helyes volt a Magyarország újraiparosítására irányuló kormánystratégia, és az a célkitűzés, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja. Az utóbbi évek intézkedései, reformjai után új célt kell kitűzni, azt, hogy Magyarország egyre inkább kutatás-fejlesztési és innovációs központtá váljon – mondta az államtitkár.

Hozzátette: ennek eléréséhez szükség van stratégiai partnerekre, olyan vállalatokra, amelyek a magyar munkaerő szakértelmére és a magyar kutatás-fejlesztési, innovációs képességekre építenek, és egyszerre emelik a magyar oktatás, ipar, és gazdaság technológiai színvonalát.

További beruházások jöhetnek

Szijjártó Péter elmondta: a Festo magyarországi működése és folyamatos kapacitásbővítései erősítik a magyar gazdaságot. A Festo, amely a világ egyik vezető ipari automatizálási vállalata 30 milliárd forintnyi befektetést hajtott végre Magyarországon az utóbbi 10 évben, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvára lett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járműgyártás által előállított termelési érték a teljes magyar feldolgozóipari termelés 28 százalékát adja.

Az államtitkár jelezte: ez a 46. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány egy céggel aláír, és a 15. olyan, amelyet járműipari, vagy abban érintett vállalattal kötnek. Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy egyben ez a 9. olyan megállapodás, amelyet német céggel kötnek. Kifejtette: Németország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, tavaly rekordot döntött a külkereskedelmi forgalom, és az idei első negyedévben is dinamikusan bővült, emellett Németország a legnagyobb befektető Magyarországon.

Szijjártó Péter Magyarország jövőbeli külgazdasági célkitűzéseiről elmondta: növelni kell a magyar ipar és az export hozzájárulását nemzetgazdasági teljesítményhez (itt jelenleg az EU-ban Magyarország a 3. és a 2. helyen áll). Emellett "azt szeretnénk, ha Közép-Európában nálunk lenne a legmagasabb az egy főre jutó külföldi működő tőke mennyisége", itt most 2. helyen áll Magyarország.

Az államtitkár szerint Festo tevékenysége nagy segítség ezen célok elérésében. Kitért arra is, hogy a Festo beszállítóinak 60 százaléka magyar, és a kormány együttműködik a céggel ennek további javítása érdekében. Szijjártó Péter kiemelte: a Festo a magyar oktatási rendszer megújításában is nagy szerepet játszik, mivel számos felsőoktatási intézménnyel és középiskolával működik együtt. Elmondta azt is, hogy a Festóval már további beruházásokról is tárgyalnak.